
Begin deze eeuw zijn wij, Gerrit en Christiana, op ’t Lage Eind komen wonen en ondernemen. Onze kinderen Jaron, Maïsa, Esja en Iwan groeien hier tussen de velden en koeien op. Ons bedrijf blijft zich ontwikkelen en met de tijd meegaan.
We hebben veel nagedacht over hoe we ons bedrijf willen voeren. Hoe kunnen we onze boterham ermee verdienen en tegelijk aandacht hebben voor onze omgeving voor zowel de mensen als de natuur.
We zien dat er steeds meer mensen bijkomen die voedsel nodig hebben. Ook is er maar één aarde waar we met ons allen goed voor moeten zorgen. Wij willen net als jij, weten waar het eten vandaan komt dat op ons bord ligt. Hoe groeit het en wat wordt er mee gedaan. Daarom is het goed om te weten wat onze koeien eten en hoe de melk tot kaas en andere zuivel verwerken.
Dit alles heeft ons geïnspireerd bij het maken van onze keuzes. Graag laten we bij TopZuivel zien hoe we onze dieren houden. Kiezen we voor de korte-keten wat inhoud dat wat wij produceren en rechtstreeks aan de klant willen verkopen.
We laten jou proeven van onze gezonde en heerlijke vers-gras-kaas van melk van eigen koeien, net als de yoghurt, boter en vla. De kalfjes die we niet aanhouden om melkkoe te worden brengen we met liefde en aandacht groot. Wij verkopen zelf dit licht verteerbare vlees vol eiwit en vitamines. Dit bedrijf hebben we door de jaren heen met liefde opgebouwd. En er is best wat lef voor nodig geweest om deze keuzes te maken!

Vandaar ons motto: TopZuivel, met LIEFDE EN LEF gemaakt.

Hoe het vroeger was?
In de jaren zeventig namen onze vader en oom het bedrijf over. Er was lef nodig voor het bouwen van de ligboxenstal voor de koeien, wat een moderne ontwikkeling voor die tijd was. Een stal voor de kalveren die geen melkkoe zouden worden kwam erbij. Langzamerhand werd er meer gespecialiseerd en de varkens en kippen verdwenen. Van één gezamenlijk bedrijf werden er twee gemaakt en zo kreeg Boerderij ‘t Lage Eind zijn vorm zoals het nu ook nog bestaat.

Hoe het eigenlijk begon
Mijn overgrootmoeder bracht begin vorige eeuw de grond in waarop opa en oma Van den Top deze boerderij hebben gebouwd. Er was een bakhuis naast het huis. Er waren varkens voor vlees, op deel stond een paard (één paardenkracht!) voor vervoer en het zware grondwerk. Verder waren er koeien voor melk en vlees en natuurlijk ook een kippenhok. Opa en oma brachten hun met liefde geproduceerde producten naar de coöperatie en zetten melkbussen aan de weg die door de melkrijder met paard en platte wagen werden opgehaald.
